HTML

Hiszek? Hiszek!

Veszprémi Hittudományi Főiskola

Friss topikok

  • Marslako: Műveltség-ismeretek-tudás? A mai világban -információrobbanás korában , valóban meg vagyunk győződ... (2013.01.07. 09:22) Tudni illik!
  • Atiz: www.youtube.com/watch?v=TkY9HtwXNU8 Andre Rieu - Ave Maria (Maastricht 2008) DIGITAL TV (2011.05.08. 12:50) Hazánk Nagyasszonya
  • Atiz: A blog címe, amire Ön kommentelt: HÍVŐ VAGYOK, NEM LÚZER. Ön úgy gondolja, hogy Isten nélkül élhe... (2011.05.02. 15:29) II. János Pál pápa boldoggá avatása
  • sacibali: Esélytelen, hogy a saját nevemen lépjen be, úgyhogy Réka vagyok sacibali név alatt :D Ezt nagyon ... (2011.04.21. 15:31) Az élet himnusza - Kalkuttai Teréz anyától
  • Marslako: Köszönjük szépen az a hozzászólást és az ajánlott linket! (2011.04.17. 14:56) Húsvéti és tavaszi népszokások

2013.01.06. 23:00 Marslako

Tudni illik!

Nevelésfilozófia című órán jómagam tartottam kis előadást, A modern kor pedagógiájának kialakulása és fejlődése címmel. A kiselőadás közben tanárom a burzsoázia és proletariátus szavak meghatározását kérdezte tőlem.

Miután nem tudtam feleletet adni, más történelmi eseményekre és időpontokra is rákérdezett. Ezekre sem én, sem hallgatók nagy többsége nem tudtak pontos választ adni.

Tanárom rádöbbentett arra, hogy a műveltség átfogó ismereteket tartalmaz.

Mi is az a műveltség?

Mit jelent a szó: műveltség? Mi kell tudnom ahhoz, hogy művelt legyek?

A műveltség kétségkívül egyfajta tudás, és hozzátehetjük, deklaratív tudás, azaz  ismeret. Aki művelt, az tud olyan dolgokat, amiket mások nem: olyasmit, ami műveltségéből, tájékozottságából, tudásából következik.

Tudnunk kell azt is, hogy nem minden ismeret számít műveltségnek.

Például ha tudom, hány percenként járnak a helyi járatos buszok Veszprémben, vagy, hogy milyen címmel jelent meg Lady Gaga legújabb albuma. Ezen ismeretek birtokosaként még nem számítok műveltnek.

A műveltség is hagyományos tudás. Olyan tudás, amely a múltra vonatkozik, és amelyet az előző nemzedéktől örököltünk. A művelt embertől soha nem azt várják el, hogy a tudomány legfrissebb eredményeit ismerje, hanem azt, hogy tudja azokat az alapvető dolgokat, amelyek kiállták az idő próbáit.

A műveltség kanonikus tudás is. Nem tetszőleges tudás, amit egy adott közösség tagjaitól elvár. Olyan közösségekről van szó, amelyek sok nemzedéken keresztül azonosak maradnak önmagukkal, és fennmaradásuk feltétele a közös tudás, mint pl. az egyházak, etnikumok, nemzetek vagy mozgalmak.

Az iskola a társadalmi felemelkedés fontos eszköze. Ahhoz, hogy műveltségünk megfelelő legyen, a vizsgákon jól kell teljesítenünk, el kell sajátítanunk az alapjait annak, amit a fentiekben általános műveltségnek nevezhetünk meg.

Az általános műveltség korszakonként különböző tartalmú rendszerű, színvonalú. Az ismeretségi körömben élő személyeknek tettem fel az alábbi kérdéseket.

  • Mikor volt a honfoglalás?
  • Mikor koronázták meg Szent István királyt?
  • Mikor volt a tatárjárás?
  • Mikor volt az első és a második világháború?


A megkérdezettek között voltak fiatalok, középkorúak és idősek. Az öt kérdésre az idősebbek tudták a legtöbb választ adni, majd a középkorosztály és a végén a fiatalok.

A mai fiatalokat jelenlegi globalizált világunkban több információ éri, mint az időseket.

A tanulmányaink során az általános iskolától az egyetemi végzettségig rengeteg ismereteket kapunk. Ha az információ befogadásához nincs kellő belső motiváció, tudásunk felszínes marad. Állandóan friss ismereteket, információkat kell szereznünk a körülöttünk lévő világról annak múltjáról, történelméről. Átfogó képpel kell rendelkezünk a művészeti ágak, tudományok anyagáról. A tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy műveltségi vetélkedőkben mellett a bulvár hírek információi is helyet kapnak.

Ahhoz, bizonyos műveltségi szintet elérjünk, folyamatosan fent kell tartani és bővíteni kell a generációk által átörökített kulturális tartalmat annak érdekében hogy majdan pedagógusként, diákjaink előtt járjunk, és feléjük hiteles  ismereteket közvetítsünk.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vhfht.blog.hu/api/trackback/id/tr494948648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marslako 2013.01.07. 09:22:15

Műveltség-ismeretek-tudás? A mai világban -információrobbanás korában , valóban meg vagyunk győződve arról, h annyi mindent megtudhatunk. Elegendő zsebbe nyúlni, egy-két gombnyomás. Valójában ez csupán a technikai eszközök használtának tudását jelenti. De le tudjuk venni a polcról azt a könyvet, amiben utána tudunk nézni a mohácsi csata, Petőfi utolsó költeménye, Zala megye megyeszékhelyének??? Nem sokan... Át kell gondolnunk az okatás módszereit, nagyon sok a felszínes ismeretünk, de a maradandó, mélyre ható iosmeretek, száma kevés. Járunk könyvtárba? Múzeumba? Kiállításra? Talán az 50-es évekbeliek. A fiatalok, pedig menézik a neten. Mindez számomra elgondolkodtató, elszomorító. Hová jut ez a sok info, amihez zéró műveltség társul?
süti beállítások módosítása