HTML

Hiszek? Hiszek!

Veszprémi Hittudományi Főiskola

Friss topikok

  • Marslako: Műveltség-ismeretek-tudás? A mai világban -információrobbanás korában , valóban meg vagyunk győződ... (2013.01.07. 09:22) Tudni illik!
  • Atiz: www.youtube.com/watch?v=TkY9HtwXNU8 Andre Rieu - Ave Maria (Maastricht 2008) DIGITAL TV (2011.05.08. 12:50) Hazánk Nagyasszonya
  • Atiz: A blog címe, amire Ön kommentelt: HÍVŐ VAGYOK, NEM LÚZER. Ön úgy gondolja, hogy Isten nélkül élhe... (2011.05.02. 15:29) II. János Pál pápa boldoggá avatása
  • sacibali: Esélytelen, hogy a saját nevemen lépjen be, úgyhogy Réka vagyok sacibali név alatt :D Ezt nagyon ... (2011.04.21. 15:31) Az élet himnusza - Kalkuttai Teréz anyától
  • Marslako: Köszönjük szépen az a hozzászólást és az ajánlott linket! (2011.04.17. 14:56) Húsvéti és tavaszi népszokások

2011.05.03. 08:44 Marslako

Május 3.

„Totus tuus” – II. János Pál utolsó imája a Jasna Góra-i Szűzanyához

Tiszteletreméltó II. János Pál pápasága utolsó levelét egy nappal halála előtt, 2005. április elsején éppen a czestochowai Jasna Góra kolostor pálos elöljárójához intézte, Mária, Lengyelország királynőjének május 3-i ünnepe alkalmából. A 2005. április 5-én nyilvánosságra hozott levélhez ajándék is társult: a Szentatya által megáldott és a Jasna Góra-i Szűzanya-kegykép részére készült korona-pár. A levélben a pápa emlékeztetett azokra a nagy dolgokra, amelyeket a Szűzanya által Isten irgalma végbevitt Lengyelország történelmében – különös tekintettel a czestochowai kolostor diadalmas megvédésére a svéd invázió ellen. Ennek a történelmi eseménynek 2005-ben ünnepelték 350. évfordulóját. A levél végén II. János Pál pápa így fogalmazott: 

„Mindez szóljon még a mi nemzedékünkhöz is! Ezek a gondviselésszerű események jelentsenek az egységre való meghívást a közjó és Lengyelország, minden lengyel jövőjének érdekében! Jelentsenek meghívást az örök értékek kincstárának gondozására, hogy ezáltal biztosítva legyen az, hogy a szabadság gyakorlása az épülésre, ne pedig a bukásra szolgáljon! 

Miközben térdre hullok a Jasna Góra-i Királynő kegyképe előtt, imádkozom, hogy nemzetem bízva a Szűzanya hathatós segítségében, legyőzze mindazt, ami az emberi méltóságot és hazánk javát veszélyezteti. Az ő anyai gondviselésére bízom a lengyel föld egyházát, hogy az életszentség és alázat tanúságtétele által mindig megerősítse minden hívő szívében a jobb világba vetett reményt. Imádkozom a Lengyelország jövőjéért felelősséget viselőkért, hogy legyen bátorságuk megvédeni minden olyan javat, amely a köztársaság érdekét szolgálja. Amikor megáldom és felajánlom a Jasna Góra-i kegykép számára ezt a korona-párt, lélekben egyesülök a szentély őrzőivel, a pálos atyákkal és minden zarándokkal. Mária anyai gondviselésére bízom hazánkat, az egész Egyházat és önmagamat. Totus tuus – Teljesen a tiéd! ” 

II. János Pál pápa utolsó hivatalos levelét május 3-án, Mária, Lengyelország Királynőjének ünnepén olvasták fel a czestochowai pálos szentélyben.

Czesztochowa

A világ legnagyobb kegyhelyei közé tartozik. Lengyelország szíve ma is itt dobog. – Életéhez az indulást, virágzásához a kezdést magyar földről kapta.

A rutének földjén Belz várában nagy becsben tartott és tisztelt „Fekete Madonna” ikont, Nagy Lajos magyar-lengyel király rokona, Oppelni László herceg főkormányzó 1382-ben lengyel földre, Czesztochowába vitette. Itt az úgynevezett Jasna Górán (Fényes Hegyen) templom épült a Kegykép számára, és a Szűzanya szolgálatára Magyarországról, a budaszentlőrinci Fényes Hegy-i kolostorból hat pálosrendi szerzetest hívtak meg. – Királyok, fejedelmek, főurak, főpapok és egyszerű hívek birtokokkal és drága, fogadalmi ajándékokkal gazdagították a kegyhelyet.  –Hamarosan a lengyel történelem több, fontos eseményének is színtere lett a világhírűvé vált kegyhely. Sok csodálatos esemény történt itt és az imameghallgatások száma fölmérhetetlen. A czesztochowai Máriának szüntelenül, nagy veszedelmek közepette kellett megmentenie népét és templomát.

Idők folyamán a kegytemplom mellé hatalmas bazilika épült Kisboldogasszony és a Szent Kereszt tiszteletére, majd erődítmény lettek a kolostor és a kegyhely épületei. A zarándokok milliói csodálattal veszik körül az ősi szent helyet.

Legnagyobb becsben a „Fekete Madonna” kegyképe van. Két ízben is megkoronázták ünnepélyesen és a Szűzanyát itt Lengyelország királynőjévé nyilvánították 1717-ben és 1910-ben. –Itt szentelték Lengyelországot Jézus Szentséges Szívének, 1946-ban. –A Szűzanyával kötött nemzeti szövetséget 1956-ban itt újították meg. Itt ünnepelték országosan 1966-ban a lengyel nép megkeresztelkedésének ezredik évét.

A világ minden tájáról nagy számban érkeznek zarándokok, a pálos atyák pedig szüntelenül a hívek lelki szolgálatára állnak. A kegyhelyet ősidők óta a magyarok is szívesen látogatják.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vhfht.blog.hu/api/trackback/id/tr42873695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása